Waardebepaling

Hoe bepaalt u zelf de waarde van uw bankbiljet?

Vraag en aanbod
De waarde van bankbiljetten wordt net als alle handelsgoederen bepaald door vraag en aanbod.

Determinatie
Hoe kunt u nu zelf bepalen wat het biljet dat รบ nu juist heeft waard is. Daartoe is het belangrijk dat u het biljet determineert (wat is het precies). Land, coupure, datum/jaartal en soms zijn er andere factoren van belang als kleur papier, watermerk, Positie watermerk, (aantal en/of kleur) serienummers en letters, handtekeningen etcetera.

Gradatie
Als u het biljet gedetermineerd heeft, is het belangrijk te weten wat de kwaliteit van uw biljet is, zoals wij bekend veronderstellen is een ongevouwen biljet moeilijker te vinden dan een gevouwen biljet, en daarmee het aanbod kleiner. Veelal willen verzamelaars juist het ongevouwen biljet, en daarmee is de vraag groter. Tussen “ongevouwen” en “veel gebruikt” zitten veel gradaties. U kunt hier de criteria vinden hoe de Nederlandse Vereniging van Papiergeldverzamelaars haar leden adviseert biljetten te graderen.

Catalogi
Er zijn diverse wereldcatalogi, maar ook is er voor vrijwel elke biljetsoort een speciaal catalogus te vinden. Kopen van deze catalogi is vaak een dure business. Maar heeft u er wel eens bij stil gestaan dat uw lokale bibliotheek waarschijnlijk de algemene wereldcatalogi ook in haar assortiment heeft, en lezen in de bibliotheek geen lidmaatschapskaart vereist?

Veiling
Diverse veilinghuizen bieden tegenwoordig hun diensten aan om uw biljet, biljetten of volledige collectie te veilen. Hierbij bent u zeker dat u de werkelijke waarde voor uw biljet vangt, omdat deze veilingen openbaar zijn. Zowel voor handelaar als verzamelaar.

Marktplaats
De huidige verspreiding van internet onder de bevolking zorgt dat de diverse on-line markt- en veilingplaatsen een ruim aanbod aan bankbiljetten herbergt. Wellicht uw biljet ook? Kijk eens wat het biljet van een ander op een veiling opbrengt, dat is de beste indicatie van waarde die u ooit zult krijgen.

En bent u er nu uit?
We hebben aangegeven waar u naar kunt kijken bij het bepalen van de waarde. Welke factoren van invloed zijn. Maar… wat nu als het biljet in een vreemde taal is, met afwijkende letters (Thais, Maleis, Arabisch, Japans, Chinees, Koreaans, Hebreeuws etc.)?
Dan is er de determinatieservice van de vereniging. Mailt u een duidelijke scan van voor en achterzijde naar de secretaris (zie menu contact) en wij zullen u aangeven welk biljet dit betreft, en in welke catalogi het terug te vinden is.

Verkopen?
Indien u er behoefte aan heeft, kunnen wij u doorverwijzen naar leden van de vereniging die ook handelen in bankbiljetten. Zij geven over het algemeen een lagere prijs dan de cataloguswaarde omdat zij er hun brood mee verdienen.